Glutamin: Hvilken effekt har det som kosttilskud?

Glutamin er en aminosyre, som ofte sælges som kosttilskud alene, men den indgår også i en lang række kosttilskud med andre aminosyrer og vitaminer. Herunder kan du læse mere om, hvilken effekt glutamin har på din krop.

Glutamin er en ikke-essentiel aminosyre, som findes i en relativt stor mængde i din kost. At den ikke er essentiel betyder, at din krop ikke har et decideret behov for at få den tilført, da kroppen selv kan producere den.

Din krop har en god kapacitet til at bygge næringsstoffer om til andre gode ting – og her er glutamin altså en del af denne proces. Faktisk befinder glutamin sig i midten af ombygningsprocessen, og det skyldes, at glutamin dannes som mellemtrin, når der dannes andre aminosyrer i leveren.

Hvad gør glutamin for kroppen?

Glutamin har en lang række positive egenskaber, som efterlader et sundt aftryk på din krop. Glutamin er et vigtigt næringsstof, og det findes i næsten alle former for liv. Det har derfor en lang række vigtige funktioner i din krop.

Aminosyren anvendes blandt andet til at danne glutathion, som fjerner forskellige frie radikaler og giftstoffer i kroppen. Samtidig bruges det til at gendanne sukker, når kulhydraterne i kroppen er opbrugt.

Når glukoneogenese dannes i kroppen, høster leveren næringsstoffer fra blodet, som efterfølgende omdannes til glukose. Herudover er glutamin vigtigt for den måde, hvorpå kroppen transporterer ammoniak.

Det gør sig særligt gældende, når kroppens muskler arbejder, fordi der dannes ammoniak af resterne fra aminosyrer. Disse bliver brændt af som energi, og glutamin anvendes til at fragte ammoniakken væk fra musklerne.

Samtidig anvendes glutamin som byggesten, når kroppen danner molekyler – de såkaldte nukleotider. Det er dem, som kroppens DNA bygges af, og det er kroppen vigtigste energimolekyle.

Hvad betyder glutamin for musklerne?

Glutamin har en stor indflydelse på dine muskler, er der mange, som mener. Sandheden er dog, at evidensen herfor er meget tynd, hvorfor det er vanskeligt at påvise det som en sandhed. Hos syge mennesker, stiger forbruget af glutamin, da immunsystemet anvender glutamin som brændstof.

Proteinerne opbygges i kroppens væv, og aminosyrerne fra denne opbygning og nedbrydning bliver samtidig udskilt, hvorefter blodet optager det. Immunsystemet anvender glutamine i blodet, og derfor suges proteinerne fra andre væv – eksempelvis musklerne.

Det betyder, at du oplever muskeltab, og det bidrager til en øget risiko for, at du dør eller bliver invalid. Derfor er glutamin essentielt for syge mennesker, og det er formentlig det, der ligger til grund for, at glutamin modarbejder nedbrydning af muskler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fik du set disse artikler?